V Poprade otvorí svoje brány nová kreatívna materská škola

27.08.2012 Poprad

Poprad 27. augusta (TASR) – Od začiatku nového školského roka otvorí v Poprade svoje brány nová kreatívna materská škola (MŠ). Jej cieľom je priniesť deťom tvorivý rozvoj, empatický prístup, biostravovanie a otvorená bude aj počas prázdnin.

"Ide o alternatívnu materskú školu, ktorá využíva prvky Montessori, waldorfskej pedagogiky a integrovaného tematického vyučovania," uviedla zástupkyňa riaditeľa kreatívnej materskej školy Jana Pribylincová. Pôjde o výučbu pre život, s dôrazom na zručnosť detí a tvorbu pravidiel. To, čo sa deti v škôlke naučia, budú hneď aj aplikovať v živote. "Naša škôlka sa od klasických líši prístupom, štýlom výučby, pretože k deťom sa pristupuje podľa toho, čo preferujú. Niekto sa rád učí cez pohyb, niekto cez slová, niekto si to rád nakreslí. Dôraz kladieme aj na čo najväčší individuálny prístup," vysvetlila Pribylincová.

V minulosti sa na území mesta Poprad už nachádzala podobná materská škola, ktorá však zanikla. Cieľom kreatívnej škôlky je obnoviť to, čo tu už bolo a zdokonaliť to. "Hračky si budeme niektoré vyrábať sami, niektoré budeme objednávať, napr. systém waldorfskej pedagogiky je o práci s drevom. Verím, že rodičia budú spokojní a deti sa budú tešiť do našej škôlky," dodala Pribylincová. Tento odlišný prístup k výchove a vzdelávaniu, by mal deti lepšie pripraviť na život i školu. Chlapci a dievčatá by mali byť po vychodení škôlky samostatnejší, zvedavejší a mali by vedieť lepšie komunikovať.

MŠ bude mať dve triedy, v ktorých môže byť maximálne 15 detí. Starať sa o ne bude jedna učiteľka a jedna absolventka. "Veková skladba detí bude od dvoch do šesť rokov, v triedach budú pomiešané, chceme tu vytvoriť akýsi súrodenecký model, pričom mladšie deti sa učia od starších a staršie sa snažia tolerovať mladšie," doplnila Juliana Majdeková, ktorá je zodpovedná za projekt. Záujem o takýto druh škôlky je podľa nej u rodičov dosť veľký, v Poprade však ešte stále majú voľné miesta. Nová škôlka sídli v historickej budove oproti autobusovej stanici. K dispozícii budú mať deti okrem tried aj dvor s ihriskom.
 

Vyberte región